Knopen II

Bas van Dorp & Jasper Winkes

Na alle overweldigende lof die wij als redacteuren van het vorige stuk over ons heen kregen is er besloten om een vervolg op dit stuk te laten komen. De komende pagina’s zullen wij u nog meer trakteren op mooie knopen waarmee u altijd weer de held kunt uithangen. Mocht uw vorige Simon Ster door het vele lezen niet meer toonbaar zijn dan kunt u het vorige stuk en natuurlijk ook dit stuk nog eens digitaal nalezen op www.dispuuttau.nl/ onder het kopje publicaties.

De Constrictorknoop

Figuur 1: Constrictorknoop - stap 1

Figuur 1: Constrictorknoop – stap 1

Als u de constrictorknoop ziet zult u waarschijnlijk allereerst denken dat u te maken heeft met een fout gelegde mastworp. Ga niet proberen om de knoop weer los te peuteren om vervolgens een echte mastworp te leggen, hoogstwaarschijnlijk moet er namelijk een mes aan te pas komen om deze knoop lost te krijgen. Dit alles maakt de knoop natuurlijk weer bijzonder geschikt voor het vastleggen van andermans bootjes.

Sla de lijn één keer rond een voorwerp en laat de lijn schuin over het staande deel vallen. Haal de lijn nu nog eenmaal om het voorwerp heen en laat de lijn wederom het staand deel kruisen maar nu in tegenovergestelde richting (zoals in figuur 2).

Figuur 2: Constrictorknoop - stap 2

Figuur 2: Constrictorknoop – stap 2

Figuur 3: Constrictorknoop - stap 3

Figuur 3: Constrictorknoop – stap 3

Nu komt de hele truc van deze knoop; je moet nu namelijk het werkend eind door het staand deel, wat zojuist gekruist is, zien te pielen. Vervolgens nog even aantrekken en dan zit hij vast.

Figuur 4: Constrictorknoop - voltooid

Figuur 4: Constrictorknoop – voltooid

De getoonde manier is de manier om de constrictorknoop te leggen indien u eenvoudig bij het uiteinde van de lijn kunt. Het wordt aangeraden om een stugge lijn te gebruiken voor elastische voorwerpen en een elastische lijn voor harde voorwerpen.

De Marlpriemsteek

Figuur 5: Marlpriemsteek - stap 1

Figuur 5: Marlpriemsteek – stap 1

Stel u hebt zojuist met een kilometertje of 50 per uur een zeilwagen de branding in geracet en u wilt hem er weer uit trekken. Gelukkig bent u al nat en wordt u dus meteen weer het water in geschopt om dit prachtige staaltje der techniek te redden van de terging van het zout, zand en water. U besluit dat u het alleen niet aankunt en knoopt een lijn vast aan de zeilwagen en werpt deze lijn naar het strand waar een dappere mede-werktuigbouwer staat om u te helpen. Helaas is de toegeworpen lijn te dun en snijdt de werktuigbouwer zijn handen open. Gelukkig heeft hij nog een Gedore steeksleutel in zijn zak zitten en kent de marlpriemsteek (die zoals zojuist bewezen is, een onmisbare knoop is). Zo gaat het: leg het voorwerp bovenop de lijn die aan één kant vastzit.

Figuur 6: Marlpriemsteek - stap 2

Figuur 6: Marlpriemsteek – stap 2

Pak de lijn en sla hem eenmaal om het voorwerp heen. Neem nu de steeksleutel en draai hem met de klok mee (in dit geval) tot je hem onder het staande deel door kun steken, het hoort er nu uit te zien als in figuur 7.

Figuur 7: Marlpriemsteek - stap 3

Figuur 7: Marlpriemsteek – stap 3

Pak nu de linkerlus en trek hem over het staande deel heen over de steeksleutel. Als dit gebeurd is moeten de lijnen nog even worden aangetrokken en dan is de steek klaar voor gebruik.

Figuur 8: Marlpriemsteek - stap 4

Figuur 8: Marlpriemsteek – stap 4

Figuur 9: Marlpriemsteek - voltooid

Figuur 9: Marlpriemsteek – voltooid

Figuur 9b: Marlpriemsteek in gebruik

Figuur 9b: Marlpriemsteek in gebruik

De Werplijnsteek

Figuur 10: Werplijnsteek - stap 1

Figuur 10: Werplijnsteek – stap 1

De werplijnsteek is weer zo’n steek die uitblinkt in eenvoud en toch zeer doeltreffend is wanneer een schootsteek niet betrouwbaar genoeg is. Bijvoorbeeld in het geval van gladde lijnen of lijnen met een groot verschil in dikte. Hij gaat als volgt: Neem de dikkere lijn en leg deze in bocht en pak nu de dunnere lijn en steek deze onder één van de twee “benen” van de dikkere lijn door. Breng nu de lijn terug over dit been en steek het onder het andere been door. Herhaal dit nog enkele malen totdat je genoeg “achtjes” hebt en stop vervolgens het werkende eind van de dunnere lijn onder één van de acht-tornen (zie figuur 12). Begin nu met het één voor één aan te trekken van de tornen waarbij je naar het einde van de bocht toe moet werken.

De Prusikknoop

Figuur 14: Prusikknoop - stap 1

Figuur 14: Prusikknoop – stap 1

Deze knoop is de oerknoop van alle glij-en-grijp knopen. Met dit soort knopen kunt u de held van de camping worden; niemand heeft die scheerlijnspannertjes, die kleine aluminium ***dingen die altijd kwijt zijn op het moment dat je de scheerlijnen aan moet spannen, meer nodig. Tevens leent deze knoop zich ook om langs een touw omhoog te klimmen. Dit laatste is natuurlijk ideaal als u in de gevangenis zit en u wilt over de bekende muur heen. Als u een handlanger hebt aan de andere kant van de muur die het touw aan iets vastbind en er zich aan uw kant een zware “inmate” bevindt die in ruil voor jaren van trouw zeepjes rapen even het touw voor u strak houdt dan prusikt u zo naar boven. Zo gaat de knoop in zijn werk:

Figuur 15: Prusikknoop - stap 2

Figuur 15: Prusikknoop – stap 2

In dit geval is de donkere lijn de lijn waarlangs de prusikknoop die uit de lichte lijn wordt gemaakt kan glijden c.q. ingrijpen. De lichte lijn wordt in een lus over de donkere lijn heengelegd. De lus die nu links oversteekt wordt onder de donkere lijn doorgtrokken zodat hij nu rechts uitkomt. De einden van de lichte lijn worden nu door de lus, die zich nu rechts bevindt, gehaald. (zie figuur 15). Vervolgens wordt de lus die nu over de uiteinden van de lichte knoop doorkomt nog eenmaal over de donkere lijn heengehaald en vervolgens worden de uiteinden er nogmaals doorheengestoken. (nu heeft men de knoop uit figuur 18)

Figuur 16: Prusikknoop - stap 3

Figuur 16: Prusikknoop – stap 3

Figuur 17: Prusikknoop - stap 4

Figuur 17: Prusikknoop – stap 4

Figuur 18: Prusikknoop - voltooid

Figuur 18: Prusikknoop – voltooid

Deze laatste stap kan men nog herhalen en dan krijgt men de knoop uit figuur 19.

Figuur 19: Prusikknoop met een extra slag

Figuur 19: Prusikknoop met een extra slag

Publicatie verschenen in Simon Ster 34.5