Omarm de studentenstad Eindhoven

„Val je op zijn innerlijk of zijn anciënniteit?”

Bas Burcksen

Beste student,

Welkom in Eindhoven! Het is je waarschijnlijk al vaak genoeg verteld, maar de komende jaren zul je de laatste stappen zetten richting het monotone burgerleven. Nu zit je gelukkig op een uitmuntende plek om kopje onder te gaan in de bruisende Lichtstad. Het kan zo zijn dat Metaforum al je tweede thuis is geworden na al die jaren aan vermoeiende tentamens. In dat geval zal dit artikel een bombardement aan nostalgie oproepen, dus wacht vooral nog even met de pagina omslaan. Indien je (nog) geen student bent, maar toch nieuwsgierig bent hoe een ingenieur in wording zijn jaren hoort door te brengen aan de Technische Universiteit, blijf dan ook even hangen!

TU Eindhoven bij avond

Een goed begin is het halve werk

De afgelopen maanden is er al genoeg op je afgekomen. De introductieweek was een bombardement aan verenigingen die begerig waren om zich van de beste kant te laten zien. Misschien heb je je zelfs al ingeschreven bij een sport- of gezelligheidsvereniging of ben je actief geworden bij de knusse bende fietsenmakers onder de noemer Simon Stevin. Er zijn verschillende mogelijkheden om het studentenleven te leren kennen onder de vleugel van de studieontwijkende kroegtijger. Een student ziet altijd de gelegenheid om een alledaagse avond te vervangen voor een onvergetelijke nacht met zijn of haar beste maten. Al is het maandag en heb je je SSA nog niet ingeleverd, zaag vooral de week doormidden voordat deze echt begonnen is. Wellicht heeft je vereniging een borrel, feest of gala om de problemen te vergeten. Anders zijn de bruine kroegen van Stratumseind altijd open tot de uiterst felle lampen weer aangaan en de feestvierders naar huis moeten kruipen.

TU/e Intro in betere tijden

Leven als een student

De potentiële avonturen voor de Eindhovense student zijn dus legio. Maar waar er grenzeloze mogelijkheden zijn, zijn er ook normen om aan te houden, de zogeheten mores. Een echte student houdt deze omgangsregels in acht, zodat de onvergetelijke nachten immer netjes verlopen. Per studentenstad en vereniging verschillen de mores, maar toch zal een nette student de onwetende medestudent wijzen op het niet correct naleven ervan. Zie je bijvoorbeeld iemand in de Weeghconst met twee of meer goudgeel gekleurde glazen in de hand zonder de bedoeling dat deze rondgedeeld worden? Dan zal hij of zij er toch echt op gewezen worden dat de delinquent in kwestie het bier zal moeten opdrinken totdat er een enkel gevuld glas in de hand over is.

“Twee in de hand, is één achter de tand”

Zo zijn er een veelvoud aan mores waar een hele OpenME mee gevuld zou kunnen worden. Het woord mores wordt echter als volgt gedefinieerd volgens het Cultureel Woordenboek:

mores

(Latijn: meervoud van mos) De ongeschreven of geschreven gedragsregels en rituelen die in een hechte gemeenschap gelden en waarmee die gemeenschap zich onderscheidt van andere gemeenschappen in dezelfde samenleving.”

Alhoewel dit woordenboek stelt dat de mores ongeschreven of geschreven mogen zijn, is er onder de studenten de consensus dat deze ongeschreven zijn. Helaas belemmert dit mij om in deze Staut verder in te gaan op de omgangsregels van de Eindhovense student. Vrees daarom niet om gedurende de welbekende donderdagmiddagborrel in de Weeghconst mij op de schouder te tikken met brandende vragen over de mores.

Student zijn is meer dan zuipen

Het omarmen van het studentenleven zal resulteren in het meemaken van weergaloze avonturen. Toch biedt deze levensstijl meer dan zware ochtenden nadat je toch te diep in het glaasje hebt gekeken. Zo is de donderdagmiddagborrel het moment waarop elke aanwezige de studieboeken opzij legt en zich openstelt voor een gemoedelijk gesprek. Op deze wijze ben je verzekerd om meer te leren over Eindhoven en zijn pracht. Spreek eens een langstudeerder en leer waarom het vroeger allemaal beter was. Binnen een paar weken zul je de open- en gezelligheid van de echte Eindhovense student niet meer kunnen missen. Studeren bestaat niet alleen uit het eindeloos graven in de studieboeken. Sociaal contact en ontspanning zijn essentieel om de stress van het studeren los te kunnen laten, zeker in een tijd waarin je waarschijnlijk meer thuis studeert dan op de universiteit.

Deze Brabantse studentengezelligheid is niet alleen een hulpmiddel om de mentale belasting van het studeren te beperken. In de studentenstad Eindhoven spreek je dikwijls met ingenieurs in wording. Een technische universiteit opent de poort naar de technische sector. Een carrièretijger begrijpt dat het hebben van een goed netwerk deze poort net wat verder open kan zetten. Wat kan nu een beter moment zijn om bruikbare contacten op te bouwen dan tijdens een gemoedelijke borrel waar iedereen openstaat voor een gesprek.

Student zijn is dus meer dan zuipen. Het studentenleven biedt voordelen waar de katers die op de loer liggen niet op tegen wegen. Omarm de studentenstad Eindhoven, bezoek de wekelijkse borrels, ga los op Stratumseind en leer de mores. Wie weet houd je er nog een bruikbaar netwerk voor de toekomst aan over.

Visualisatie van het omarmen van het studentenleven