sTAUt op reis

Tim Assman & Rik van Boxtel

Welkom! Op het moment dat u dit als kersverse student leest bent u zich aan het oriënteren op het studentenleven. Een goede start en u zult weldra merken dat er nog veel zaken zijn die u moet leren. Van velen zult u tips krijgen over bier en andere geneugten, daarom vindt u hier wat serieuzers: een artikel over reizen.

Jeugdzonden

Waarschijnlijk bent u al vanaf jonge leeftijd bekend met reizen. Hordes gezinnen trekken naar vaak zonniger oorden met hun kroost. Als onderdeel daarvan liep u al op jonge leeftijd over campings tussen de andere Hollanders naar het zwembad. Dit herhaalt zich jaarlijks totdat de puberjaren zich aandoen. Men begint zich te verzetten tegen het ouderlijk gezag en wenst niet langer mee te doen aan de burgerlijke traditie van het vakantievieren. Het moet anders, geen gezeik meer van ouders, geen suffe camping en zelf bepalen wat je doet. Helaas wordt het er vaak niet beter op. Alsnog komt een groot gedeelte van de jongeren terecht op een nog foutere camping, in een hotel aan de Costas of een all-in zuipschuur aan de Turkse kust. Veel meer dan een zonnebrand oplopen, meisjes (of jongetjes) proberen te versieren en trachten te leren bier drinken is het niet. Fricandel (van Nel) en kroket (van Fred) is het voer waar een week op geleefd moet worden, tweeduizend kilometer van huis en toch die Vaderlandse prut eten, samen met die andere busladingen lotgenoten. In plaats van minder burgerlijk te worden, wordt men juist erger en meer voorspelbaar. Herkent u zich hierin? Dat is niet erg, iedereen doet wel eens rare dingen in zijn jeugd, maar vanaf nu is het afgelopen en begint het echte leven! U bent student!

Studentenleven

Nu is het tijd om het roer om te gooien. Einde aan het scholierenbestaan en einde aan het hierboven beschrevene. Vanaf nu begint de, zo vaak geroemde, tijd van uw leven. Zelfstandig leven en studeren blijkt waarschijnlijk nog niet zo gemakkelijk, maar is zeker de moeite waard en is een waardevolle ervaring.

Studenten en Reizen

Student zijn is ontdekken, het opdoen van nieuwe ervaringen. Reizen is de mogelijkheid bij uitstek om te leren en te ervaren. Student zijn heeft het voordeel dat de tijd flexibel kan worden ingedeeld. Hier aan de TU/e hoeft u aan niemand verantwoording af te leggen en u bent zelf verantwoordelijk voor uw studieresultaten. Zin om te bieren op het terras? Niemand houdt u tegen. Een weekje zomaar rondreizen door Europa? Geweldig, nu kan het nog! Of een college nuttig is bepaalt u zelf en OGO-bijeenkomsten worden weliswaar verplicht genoemd, maar door uw groepsgenoten te overtuigen of een goede smoes te bedenken valt er onderuit te komen. Dit is meteen een goed moment om uw overredingskracht te toetsen en te verbeteren. Gebruik deze vrijheid dus om iets van de wereld te zien en te ontdekken wat er nog meer is dan de universiteit.

Opties

Er zijn verschillende mogelijkheden om te reizen als student. Het beperkte budget vraagt een andere aanpak dan welke u wellicht bekend bent. Maakt u zich maar geen zorgen, het maakt u creatief. Een paar tips om optimaal te reizen tijdens uw studenten tijd.

  1. Ga op studiereis. Dit klinkt suffer dan het is. Een studiereis is ontzettend leuk omdat u met een groep gelijkgestemde studenten in een ver oord vertoeft en daar de meest interessante techniek van dichtbij bekijkt. Naast bedrijfsbezoeken is er ruim aandacht voor de lokale cultuur en er kan geïntegreerd worden met de plaatselijke bevolking. Dit alles tegen een spotprijs, sponsoren trekken hun portefeuille graag voor zon gedefinieerde doelgroep. De kosten zijn meestal in de buurt van het vliegticket, een fractie van de werkelijke kosten. Ook ouders laten zich wel eens verleiden tot sponsoring van studiekosten.
  2. Zoek gelijkgestemden. Studeren betekent nieuwe mensen leren kennen. Er zijn altijd wel lieden te vinden met dezelfde interesses als u. Of het nu bij een studie- of studentenvereniging is, of bij een sportclub of in de collegebanken. Populaire studenten uitstapjes zijn skiën en zeilen. Lid zijn van een vereniging maakt het makkelijker, er wordt daar van alles georganiseerd.
  3. Wordt lid van een internationale studentenvereniging. Congressen , culturele uitstapjes en uitwisselingen in het buitenland, allemaal mogelijk dankzij buitenlandse vestigingen van deze verenigingen. Vaak erg goedkoop, bereidheid om bij een vreemde op de bank te slapen is noodzakelijk.
  4. Doe een stage in het buitenland. Een stage is onderdeel van het curriculum, waarom deze niet in het buitenland doen? Het is de uitgelezen mogelijkheid om eens voor langere tijd in het buitenland te vertoeven, zonder dat de studie er onder lijdt! Er zijn beurzen beschikbaar van onder andere de Europese Unie en de universiteit. Zo ontvangt u een deel van uw zuurbetaalde belastinggeld terug. Een stage kan zowel bij een bedrijf als aan een universiteit gedaan worden, het laatste is makkelijker te regelen. Sinds de invoering van de Bachelor-Master structuur wordt het steeds makkelijker om ook vakken in het buitenland te volgen. Een bijkomend voordeel kan zijn het extra maandbedrag van Groningen in ruil voor uw OV-kaart.

Tau op reis

In het jaar 1996 richtten zes heren een onafhankelijk werktuigbouwkundig dispuut op, genaamd Rhetoricadispuut Aristoteles. Zij hadden voor ogen de verbale weerbaarheid van hun leden te bevorderen. Na drie succesvolle jaren werd besloten het dispuut uit te breiden met een nieuwe lichting leden. Deze groep van zes personen kreeg de leiding over het dispuut, namen de statuten met haar doelstellingen over en veranderden de naam van het dispuut in Rhetoricadispuut Tau, wat dan ook staat voor Toen Aristoteles Uitbreide.

De debatwedstrijd in een van de vele parken die Barcelona rijk is

De debatwedstrijd in een van de vele parken die Barcelona rijk is


Nu zijn er tien mooie jaren verstreken. Om dit te vieren is Tau met een grote groep op lustrum reis naar Barcelona vertrokken. Hieronder volgt het verslag. Zo krijgt de lezer een indruk van deze mooie vakantiebestemming, maar ook van de gezelligheid van een dispuut.

Vrijdag 5 mei – Aankomst

We verzamelden op het terras. Goed bevoorraad door de AH2GO stapten we op de trein. De verhalen en discussies begonnen en des te gezelliger wij het hadden, des te leger werd het in onze coupé. Op Schiphol regelden we toegang tot een van de VIP lounges, met een koelkast vol gratis bier. We kwamen aan in Barcelona en liepen over de beroemde Ramblas naar ons Youth Hostel. ‘s Nachts konden we eindelijk op zoek naar een café voor ons eerste Spaanse biertje!

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië en met anderhalf miljoen inwoners na Madrid de grootste stad van Spanje. Grote evenementen als de Olympische spelen in 1992 en de wereldtentoonstelling in 1929 zijn er gehouden. Al vanaf de Romeinse periode, die het Barcino noemden, is de stad aan het uitbreiden.

Zaterdag 6 mei – Voetbal

Tau-leden bovenin het grootse stadion van FC Barcelona

Tau-leden bovenin het grootse stadion van FC Barcelona

Het ontbijt was niet veel. We kochten een metro dagkaart en hebben daar veel gebruik van gemaakt. Omdat Barcelona tussen heuvels ligt hebben we van veel mooie uitzichten kunnen genieten. Joerik – drager van de Touw – had het zwaar en werd vaak uitgedaagd. De plaatselijke schonen bleven niet onopgemerkt.

De beroemde architect Antoni Gaudi is geboren in 1852 en door de hele stad zie je zijn werk terug. Zo ook met het park Guëll, waar hij een droom dorp wilde bouwen buiten de stad, zonder rechte lijnen. Hij werkt veel met geometrie en kleur, en dat zie je in de gekronkelde mozaïek banken terug.

Toen kwam voor sommigen het hoogtepunt van de reis, de voetbalwedstrijd Barcelona tegen Espanyol. Afwisselend werd er puta espanyol dan wel secunda espanyol gescandeerd. De melodieën waarop werd gezongen waren dezelfde als in ons Philipsstadion. Alleen in Camp Nou (Catalaans voor nieuw veld) passen 98.500 mensen!

De dag eindigde in een discotheek, waar Tau goed mengde met alle vrijgezellen feestjes die daar gaande waren. Een watergevecht in het Youth Hostel heeft de andere gasten vast ook een leuke avond bezorgd.

Zondag 7 mei – Debat

Wat later dan de dag ervoor trokken we weer de stad in. Onder andere zagen we het Gothic Quarter, waar we deelnamen aan een volksdans. De kerk Sagrada Familia, tevens van Gaudi, is minstens zo uniek. Ook omdat er al sinds 1882 aan gebouwd wordt.

De VIP-lounge op Schiphol

De VIP-lounge op Schiphol


De stelling van de debatwedstrijd luidde: Stierenvechten moet verboden worden. Aan het einde blikte onze rector terug op tien jaar Tau, en nodigde ons uit voor champagne. Ook werd de Touw gedoopt in een van de fonteinen die Barcelona rijk is.

Maandag 8 mei – Haven

We kregen een rondvaart in de haven, waar sommige mensen wat last kregen van hun maag. Zeer geïnteresseerd waren we natuurlijk in de werktuigbouwkundige kranen en vrachtschepen.

Daarna kon iedereen zijn eigen weg gaan. Sommigen hebben gevoetbald op het strand, anderen konden geen afscheid nemen van de tapas bar. Op de terugweg was het een stuk rustiger in het vliegtuig, iedereen was oververmoeid. Maar hier zou nog veel over nagepraat worden!

 

Publicatie verschenen in Simon Ster 37.5