De Introductieweek

Ruud Hawinkels & Joerik Minnebo

Als de wekker die afgaat een tijd aangeeft die slechts anderhalf uur later is dan dat u ging slapen en uw promillage niet veel minder is dan toen u zojuist wegging uit de bunker, is de kans groot dat u bezig bent met de leukste week van het jaar; de Intro.

Daar zit u dan, grote kans dat u niemand anders kent om u heen, in een afgeladen collegezaal, met nog ongeveer honderdvijftig anderen, elkander aan het bekijken. Voorin in de zaal zitten veertig malloten met oranje hesjes drukte te maken en u vraagt zich terecht af waarom u in hemelsnaam een papiertje in uw handen gedrukt hebt gekregen, welke nog het meest gelijkt op een lot uit de loterij.

Even later zit u buiten, de groep is door toedoen van het lot al gedecimeerd tot acht individuen en twee malloten in het oranje. Onwennig is het ongetwijfeld, maar neem van ons aan, met deze tien man gaat u dingen doen die u niet snel zult vergeten. Vond u het al stoer om één avond in de week tot laat door te feesten? Met deze groep gaat u dat een hele week lang doen. Maar in tegenstelling tot de jaren hier voorafgaand is het niet de volgende ochtend en middag brak in bed liggen, neen, het is weer vroeg uit de veren. Enkelen van u zullen hier weinig moeite mee hebben, voor dezen niets dan hulde. Anderen zullen het niet kunnen opbrengen om zich de term “’s avonds een vent, ’s ochtends een vent” eigen te maken. Deze figuren dient u enige discipline bij te brengen, schmink is hiervoor een uitstekend middel. Weer anderen zien de bui al hangen en haken ’s avonds voortijdig af. Nog voor het betreden van de bunker hebben zij zich al teruggetrokken om te genieten van hun “welverdiende” rust. Dit zijn helaas ook vaak de mensen die zich de volgende ochtend gaan ergeren aan het lagere tempo van de groep. Voor deze mensen bestelt u bij ieder rondje ook een extra biertje, dat u bewaart en de volgende ochtend aan hem/haar overhandigt, onder het motto “Jij hebt nog iets in te halen.” U zult zien dat deze ochtendstressers hierdoor een stuk relaxter worden en zich zullen aanpassen aan het take-it-easy tempo van een Intro-ochtend.

Schmink levert vele fotogenieke momenten tijdens de Intro.

Schmink levert vele fotogenieke momenten tijdens de Intro.

Tijdens de intro zult u door allerhande clubjes lastig gevallen worden, het ene oh-zo schattige meisje na de andere stoere bink zal u vertellen hoe goed u bij hun clubje past. Soms heeft het nog het meeste weg van een zwerm vliegen die u maar niet van u af kunt slaan. Wij, als Rhetoricadispuut Tau, zien hier een uitstekende eerste test om uw verbale weerbaarheid te ontwikkelen. Staat u tegen uw zin een half uur lang met iemand te praten die u plechtig belooft dat lidmaatschap bij zijn/haar club uw studententijd “geil” maakt, dan heeft u duidelijk nog iets te leren. Schept u er echter genoegen in om diegene die u lastig valt onderuit te lullen, dan bent u op de goede weg.

Op woensdag gaat u met zijn allen naar het roemruchte Stratumseind, alwaar u enkele van de kroegen aldaar zult bezoeken. En met zijn allen ís ook met zijn allen, dus wees voorbereid op het nodige ellebogenwerk om bij de bar in de buurt te komen. Het is maar goed dat u enkele bonnen heeft gekregen die u kunt verzilveren voor bier, want u zult merken hoe snel u al gewend bent geraakt aan de gangbare studentikoze prijzen op de TU of in de bunker. De kwaliteit van het versgetapte goudgele vocht blijkt helaas niet lineair gekoppeld te zijn aan de prijs. Waar u op de TU voor slechts vijftig cent door een ervaren bierdrinkende student wordt voorzien van een met liefde getapte pilsener, zult u merken dat u in de stad met regelmaat een door een computap uitgetuft plasje uilenzeik krijgt voorgeschoteld, waarvoor een Canei-drinkende barsnol u nog eens het viervoudige van de TU-prijs durft te vragen.

De opluchting is dan ook groot op donderdagavond, als u weer met zijn allen bij de bunker bent voor het bunkerfestival. Vele andere groepjes zullen zo blij zijn met de fatsoenlijke biertarieven dat zij met grote regelmaat het volledige publiek voorzien van een verse pilsener. Als regen wel te verstaan. Hier kunt u uw winst halen. Zorg dat u donderdag overdag ergens een grote paraplu bemachtigt en prik helemaal in de top een gat van zegge tien millimeter in het rond. Keer de paraplu nu om en u hebt een geweldige trechter. Wij zullen u niet hoeven uit te leggen dat hoe groter de diameter van de paraplu is des te groter uw winst zal zijn. De ware werktuigbouwer beunt hier natuurlijk nog even een tapkraantje aan, zodat niets van uw opbrengst onnodig verloren gaat. U zult zien dat u de overige toeschouwers zult verblinden met deze geniale oplossing.

Vrijdagochtend is even een zwaar moment in de Intro, want over het algemeen bent u donderdagnacht niet meer naar huis gegaan. Direct uit de bunker rollend strompelt u terug naar het TU terrein, alwaar u de nobele taak heeft uw groepsleden wakker te houden. Sommigen zullen wellicht toegeven aan hun slaap en een rustig plekje achter een boom opzoeken. Na vier dagen Intro dient u genoeg geleerd te hebben om hier passende maatregelen voor te treffen. Rhetoricadispuut Tau toont u met de afbeelding hieronder nog één beproefde suggestie. Het is namelijk van essentieel belang om wakker te blijven, daar u zich op de vrijdagochtend kunt uitleven tijdens de Tau Hangover Games. In tegenstelling tot wat u eerder in de week heeft geleerd over construeren, zullen deze ochtend uw destructieve vaardigheden op de proef worden gesteld.

Zomaar een suggestie om uw groepsgenoten wakker te houden. (Gezichten zijn onherkenbaar gemaakt ter bescherming van beide heren, daar onze website goed gekend is onder recruterend Nederland.)

Zomaar een suggestie om uw groepsgenoten wakker te houden. (Gezichten zijn onherkenbaar gemaakt ter bescherming van beide heren, daar onze website goed gekend is onder recruterend Nederland.)

Alsof de Intro op zichzelf nog niet mooi genoeg is heeft u het voorrecht Intro te lopen bij werktuigbouwkunde. Deze studie was er al tijdens de oprichting van de Technische Hogeschool in 1956 en behoort tot de drie oudste academische opleidingen hier in Eindhoven. In de loop der jaren is er een aantal opleidingen bijgekomen, echter kunt u bij enkelen hiervan terecht vraagtekens zetten bij zowel de term opleiding in plaats van cursus als bij het technische karakter ervan. Vraag een TeMa-student voor de grap maar eens welke technische vakken hij in zijn curriculum heeft, of vraag aan een Bedrijfskundestudent waarom twee leidingen van acht bar die samen komen geen zestien bar vormen. Vraag een Bouwkundestudent waarom RVS niet staat voor Roest Vrij Staal. Vindt het vooral niet zielig voor deze minderbedeelden om ze in hun gezicht uit te lachen als zij geen antwoord op uw vragen kunnen geven. Zij gaan hierdoor kritischer naar zichzelf kijken en zullen u later danken voor de inzichten die u hen heeft verschaft.

Tijdens de Intro wordt u klaargestoomd om student te worden en u krijgt dan ook veel facetten van het student-zijn te zien. Rhetoricadispuut Tau gelooft dat een goede student zowel verbaal als fysiek weerbaar, kritisch en zelfverzekerd zichzelf blijft ontwikkelen. Stel uzelf dit ook ten doel en u zult zien dat u op deze manier het maximale uit uw studententijd zult halen, ongeacht waar u actief wordt. Wij wensen u nog veel plezier tijdens de Intro en uiteraard de rest van uw studententijd. Proost!

De leden van Rhetoricadispuut Tau halen het maximale uit hun studententijd.

De leden van Rhetoricadispuut Tau halen het maximale uit hun studententijd.

Publicatie verschenen in Simon Ster 38.5