Rhetoricadispuut Tau heet je welkom!

Bart Verhaegh

Je bent nu student, maar je bent nog niet echt bekend met de TU/e natuurlijk. In de introductieweek leer je wel iets over het reilen en zeilen op de campus, maar wij vertellen je wat je écht moet weten.

Als je deze editie van de Simon Ster leest, is de kans redelijk groot (95% betrouwbaarheidsinterval op de nulhypothese, maar dat leer je later wel!) dat je een eerstejaars Werktuigbouwkundestudent bent, en daar wil ik je mee feliciteren! Je hebt je ingeschreven voor de breedste, grootste en gaafste opleiding van de TU/e, met een van de grootste baankansen die ons land kent.

Tip 1: ga op kamers!

Als student zal je in je eerste jaar je draai vinden in Eindhoven op de campus en daarbuiten. Om het meeste uit je studietijd te halen is het essentieel dat je op kamers gaat. Ook al ben je niet van plan de eeuwige student met een tweemaal zo grote lever te worden, dan toch is het zelfstandig wonen een snelkookpan voor je persoonlijke ontwikkeling. Schrijf je dus als de wiedeweerga in bij Vestide, neem een Kamernet-profiel en ga die kijkavonden af! Als je hierover vragen hebt, spreek dan vooral een ouderejaars student aan, dat vinden ze niet erg. Heb je de stap gezet om je ouderlijk huis vaarwel te zeggen – buiten je wasweekenden natuurlijk -, dan is het überhaupt goed om contact te zoeken met je fellow werktuigbouwers, en dan bedoelen we niet alleen je jaargenoten. Naast een goede dosis gezelligheid kan je bij ouderejaars namelijk ook vaak terecht voor samenvattingen en andere hulp voor je vakken. In contact komen met die ouwe lullen lijkt lastig, maar het tegendeel is waar. Ben je lid van een vereniging, dan kom je er zo achter wie van de leden Werktuigbouwkunde studeert. Zij studeren net als jij aan de grootste majorstudie van Eindhoven; je kan ze bijna niet missen. Verder tref je meer dan genoeg ouwe lullen aan op de donderdagborrel van Simon Stevin. Ons, Rhetoricadispuut Tau, herken je aan de blauw-wit-gouden truien. Wij zijn altijd meer dan bereid je te helpen in je studentencarrière.

Tip 2: heb een leven!

“Liever een zes zonder stress dan een zeven zonder leven”
Je zal er misschien even om moeten lachen, maar het is betreurenswaardig te noemen hoe weinig verse studenten deze tip ter harte nemen. Goede cijfers zijn belangrijk, je studeert immers primair om een diploma te behalen. Échter, geen enkel bedrijf staat te springen om een Cum-Laude –afgestudeerd mannetje van 23 met een sociaal leven dat niet verder gaat dan World of Warcraft. Gelukkig biedt Eindhoven meer dan genoeg mogelijkheden om jezelf buiten de collegebanken te ontplooien; bezoek de sport-, studenten-, cultuur- en studieverenigingen die Eindhoven rijk is. Je leert er niet alleen veel gezellige mensen kennen, je doet ook ervaringen op die nuttig zijn in je latere leven: het vriendennetwerk dat je overhoudt is hoogopgeleid en door actief commissiewerk te gaan doen bij een vereniging spijker je je organisatie- en vergaderskills bij.

Tip 3: geld speelt geen Rolex!

Studenten kennen een opmerkelijk uitgavepatroon; waar ‘burgerlijke volwassenen’ vooral stabiele uitgaven kennen aan hoofdzakelijk huur, levensmiddelen en een auto, geeft een gemiddelde student vooral geld uit aan de kroeg en de Appie. Van stabiliteit in het uitgavepatroon is ook totaal geen sprake, want in de zeven dagen tussen de Studiefinanciering en het begin van de volgende maand heb je de helft van je inkomsten alweer weggepind. Dit los je op twee manieren op: ofwel je zet de zogenaamde SuperStuFi aan (google dat maar eens), ofwel je houdt je uitgaven bij en probeert je pingedrag een beetje te normaliseren.

Met deze drie tips moet je de eerste weken van je nieuwe leven wel doorkomen. Stap uit die comfortzone, leg een sociaal leven aan en vergeet tussendoor niet jezelf ook academisch te ontwikkelen; daarvoor ben je immers hierheen gekomen. Rest ons niets dan je een ontzettend gave studententijd toe te wensen! En kom je op Stratumseind een blauw-wit-gouden trui tegen, twijfel niet ons aan te spreken.

Publicatie verschenen in Simon Ster 46.5