8 Vet handige doping tips

Melvin de Wildt

Slikken alsof je leven ervan af hangt

Terwijl in Groot-Brittannië 150 topsporters worden verlinkt op het gebruik van doping, is het in de studentenwereld niet veel beter. Het verschil zit hem in de topsport die de twee groepen beoefenen. Waar de topsporters streng gecontroleerd worden gaan de studenten vooralsnog vrolijk door.

De topsport van de student is uiteraard het nuttigen van alcohol. In De Weeghconst of op Stratum, uit verveling of door groepsdruk; bijna altijd lijkt het een goed idee. Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt door de eerste zonnestralen schiet de hoofdpijn in je hoofd, val je bijna om van duizeligheid en door de misselijkheid vervangt het avondeten het ontbijt. Het doel van doping is het bevorderen van de in de topsport geleverde prestatie. In deze rubriek worden acht vet handige tips besproken die iedereen allang gebruikt om beter te presteren tijdens de topsport van de student.

Je zult het vast weleens gemerkt hebben. Het is donderdagmiddag iets na vieren, die ochtend viel je bijna in slaap tijdens college en het enige wat je gegeten hebt is een banaan en twee boterhammen. Je voelt je leeg maar toch begeef je je naar De Weeghconst. Na twee biertjes voel je dat de alcohol aanslaat en je voelt hem al zitten. Een lege maag zorgt ervoor dat alcohol sneller opgenomen wordt in het bloed. Dit zorgt ervoor dat je sneller symptomen van dronkenschap zal laten zien. Zorg er dan ook voor dat je goed gegeten hebt of tijdens het stappen even een kroket uit de muur haalt als je langer door wilt gaan.

Etymologie

Nnl. kater “haarpijn” [1897; Woordenschat], [de goedkope wijn] bezorgde hun een jammerlijke lamlendigheid, een kater als een tijger zoo valsch [1906; WNT].

Maar wat zorgt er nu voor dat je je de dag erop zo belabberd voelt? Kort gezegd komt dit neer op vochtverlies, ophoping van acetaldehyde en maagslijmvliesirritatie. Superleuk natuurlijk, al die termen, maar wat kun je er tegen doen? Tegen vochtverlies is het verstandig om tijdens het drinken van alcohol af en toe ook ander vocht te nuttigen. Tegen de giftige stof acetaldehyde helpen alleen pijnstillers en maagslijmvliesirritatie gebeurt minder op een lege maag. De wetenschap is nog altijd bezig om de gouden formule te vinden, maar dit heeft tot op heden nog weinig opgeleverd. Daarom worden hier acht vet handige tips besproken.

Een kater voorkomen?

“Minder drinken!” hoor ik je denken. Fout. Je weet donders goed dat je niet over een dergelijk doorzettingsvermogen beschikt om uw topsport zomaar aan de kant te schuiven.

1 Heldere & sterke drank

Over het algemeen zitten in donkerkleurige drank meer chemische stoffen die zorgen voor een kater. Ook in gedestilleerde drank zit minder troep (foezelolie). Wil je geen kater? Drink dan heldere of sterke drank.

2 De Hoek

Een vette hap na het stappen? Buiten het feit dat het niet te vreten is bij De Hoek is je lever is al druk genoeg met het afbreken van alcohol. En dan laat je hem ook nog eens die vette troep die je naar binnen schuift afbreken? Je kan beter een wokje bestellen, noedels en kip leveren koolhydraten en proteïnen, veel chiller voor je maag.

3 Koffie, spek en een gebakken ei

Man man man, wat een beginnersfout. Koffie lijkt op korte termijn wonderen te doen, maar versterkt de negatieve effecten van alcohol alleen maar. Vet eten helpt ook niet, eet liever fruit, fructose helpt je lichaam de alcohol afbreken. Oh, en dat eitje kun je beter koken, is goed voor de vermoeidheid.

4 Een herstellitertje

Andere verhalen over een ‘Bloody Mary’ of een herstellitertje zijn weggelegd voor de kortzichtige opportunist. Het is natuurlijk ontzettend stoer, maar de kater zal een tijdje later met gestrekt been inkomen.

5 De anti-kater pil

De pil is op de Nederlandse markt gebracht onder de naam “paraxine” en later kwamen namen als “KG-2” daarbij. Oorspronkelijk is de pil door de Russische geheime dienst KGB ontwikkeld. De pil zou spionnen in staat stellen ook dronken nog te kunnen functioneren. De pil bevat asparagine, vitamines en suiker. Asparagine helpt bij het afbreken van het eerder genoemde acetaldehyde. Je dronkenschap zal dus niet afnemen, maar de alcohol wordt sneller afgebroken. TNO heeft de pil onderzocht. Theoretisch zou het de afbraak van alcohol kunnen bevorderen, maar in de praktijk was er weinig van te merken. Er bestaan meer van dit soort pillen zoals ook ‘Hangovercaps’. Toch plaatsen wij deze soort in de categorie ‘placebo’.

6 Regel iemand

Goed en lang slapen is belangrijk om een kater te verminderen. Het is bewezen dat men beter en dieper slaapt na een goede pot seks. Dus al doe je het niet omdat de ander zo leuk is, denk dan aan je kater voor de ochtend erna. Zorg er wel voor dat je niet hoeft te vluchten de volgende ochtend. Lang slapen zal het positieve effect alleen nog maar versterken.

7 Met het beste been uit bed

Niet zo veel last van hoofdpijn, maar is het ochtendbraken jouw probleem? Doe dan iets aan je oriëntatie. Door met één been uit bed te slapen is jouw oriëntatie het probleem niet meer en zal de duizeligheid afnemen. Ook zal je op deze manier altijd met het goede been uit bed stappen. Een goede bijkomstigheid voor de toch al zware dag.

8 Een diagonaaltje apotheek

Omdat we meerdere symptomen moeten bestrijden kan deze cocktail wellicht werken. De crème de la crème wat betreft anti-kater recepten. Wanneer je echt moet strijden tegen een heftige kater kun je de lokale apotheek leeg kopen. Voor dit recept zijn de volgende middelen nodig: Water, Vitamine B-bruis, Multivitamine Energie-bruis, een zakje ORS en 1 paracetamol. Je doet er verstandig aan om voor het stappen de voorbereidingen te nemen. Vul een grote fles met water. Voeg hier vervolgens de pillen en het zakje ORS aan toe en laat het oplossen. Na het stappen drink je de helft van de fles op en bij het wakker worden de rest. Je zult je kiplekker voelen en alle symptomen zullen met de eerste ochtendgloren verdwijnen.

De wetenschap heeft vooralsnog geen wondermiddel kunnen bewijzen, maar er zijn talloze theorieën te vinden. Wellicht is het combineren van enkele tactieken de geheime formule. Spreid daarom vooral je kansen. Test enkele combinaties uit in naam van de wetenschap en maak je bevindingen kenbaar aan Rhetoricadispuut Tau. We wensen je veel sterkte met het uitproberen van de tips.

Publicatie verschenen in Simon Ster 47.4