Welkom

Het leven volgens Aristoteles

Jos Schmitz

Rhetoricadispuut Aristoteles heet U, de lichting eerstejaars, van harte welkom op de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. U heeft de juiste keuze gemaakt! En niet om de redenen die U waarschijnlijk denkt.

Om duidelijke of minder duidelijke redenen heeft U in een inmiddels grijs verleden zich hier ingeschreven om de opleiding Werktuigbouwkunde te gaan volgen en hopelijk af te maken. Voor dat laatste is, naast enige intelligentie, motivatie erg belangrijk. Veel gehoorde argumenten om Werktuigbouwkunde te gaan studeren zijn het leuk vinden om aan brommers te beunen, nieuwsgierigheid naar de werking van machines of de verwachting veel geld te verdienen. Hoewel dit allen legitieme redenen zijn, zit hier, ons inziens niet de belangrijkste bij. En om op dat geld terug te komen, Uw leeftijdgenoten in de bouw bouwen de komende vijf jaar een grote voorsprong op.

Waarom dan, waarom hebt U de juiste keuze gemaakt. Laten wij U een case voorschotelen die het een en ander duidelijk maakt.

De tandarts

Tot Uw vriendjes die tegelijk met U slaagden voor het eindexamen behoorden vast enkele exemplaren die als vervolgopleiding een studie medicijnen, en in ons voorbeeld, een opleiding tot tandarts gaan volgen. Welnu, hun keuze heeft tot gevolg dat zij nu al hun leven voor de komende vijftig jaar kunnen uittekenen. Let maar op: na zo’n zes jaar heeft hij met een beetje geluk zijn studie afgerond, waarop een stadium met co-schappen of zo volgt. Vervolgens koopt hij een praktijk of begint er zelf een. Door het weerspiegelde gebrek aan tandartsen zal dit niet te lang duren. Vervolgens werkt hij door tot zijn 55, om vervolgens met pensioen te gaan. Hierbij neem ik even aan dat de sociale zekerheid in Nederland niet zodanig zal veranderen om een prijzenslag tussen tandartsen mogelijk te maken. Na zijn pensioen kan hij tot zijn 83 gaan wachten op zijn einde, de tussentijd vullende met avontuurlijke hobby’s als vissen en postzegels verzamelen. Waar hier hij staat, kan ook zij gelezen worden, waarbij opgemerkt moet worden dat dan de levensverwachting naar 87 jaar verhoogd moet worden.

En?

Zij die zich afvragen wat hiervan het probleem is, hebben de verkeerde studie gekozen. Zij die willen blijven realiseren zich dat hier de hel is afgeschilderd, gruwend van zoveel zekerheid en voorspelbaarheid mag U zich gelukkig prijzen dat U nog geen idee hebt wat daarna zal gebeuren. Wellicht komt U bij een multinational terecht en bevindt U zich over enkele jaren op een boorplatform aan de andere kant van de wereld of in een pindakaasfabriek in een ontwikkelingsland. U kunt voor U zelf beginnen met een geniale vondst, of binnen een onderzoeksinstituut de wetenschap verrijken met nieuwe ideeën. En zo zijn er nog vele mogelijkheden die Uw realiteit kunnen worden.

Dus …

Het feit dat er voor U een wereld aan mogelijkheden ligt is echter geen vrijbrief om de toekomst af te wachten. U zult zelf aan Uw toekomst moeten werken om de mogelijkheden die U door Uw studie worden geboden ten volle te benutten. Want Seneca sprak al: “Alleen wijsheid is vrijheid”, U zult voldoende kennis moeten hebben om de juiste keuzen te maken. En die kennis verwerft U niet door studeren alleen.